maandag 29 april 2019

“Ergens fiducie in hebben”Etappe Venlo naar Neer

In de aanloop van elke etappe is het altijd belangrijk dat je er vertrouwen in hebt. Maar waarin dan, een goede afloop, een mooie route, een match of mooie inzichten? Zo kun je wel door gaan. Daar dacht ik aan toen ik het schip de Fiducie voorbij zag varen op de Maas. Wat in deze etappe “ergens  fiducie in hebben” betekent, kom ik later op terug. In deze etappe loop ik langs de Maas van Venlo naar Neer met Evelien Buynsters. De originele etappe volgens het Pieterpad loopt langs de andere kant van de Maas maar deze wandeling op het transformatiepad heb ik gekoppeld aan een ander mooi initiatief “een rondje Nederland”.

Een aantal weken geleden luisterde ik op een avond naar radio 2. Hier hoorde ik een interview met Evelien. Ik werd meteen gegrepen door haar unieke verhaal. Ook door overeenkomsten in ons wandelinitiatief was een afspraak dus snel gemaakt. Evelien loopt in drie etappes een rondje Nederland, zo’n 1650 kilometer, waarbij ze bij vaak bij onbekenden overnacht. Dapper, ik vind mijn transformatiepad ook een avontuur maar dat van haar mag er zeker ook zijn. Het gaat zo over los komen uit structuren, loslaten en dingen doen waar je blij van wordt.

Het is mooi om te zien dat er naast de urgente zaken in je rugzak, je er ook voor kiest om dingen mee te nemen waar je blij van wordt. Zo hangt er een Ukelele aan je rugzak. Ook maak je elke dag een foto van iets wat je een blij en goed gevoel geeft. Het is een manier om
je bewust te zijn van het hier en nu en datgene wat de omgeving te bieden heeft. Je geeft hierbij aan dat dit ook het bed kan zijn of de kamer waarin je je voor een bepaalde tijd in terug trekt. Op sommige momenten in het leven kan dat misschien datgene zijn waar je blij van wordt. Hierbij is het belangrijk je eigen tempo te volgen en niet die van een ander. Hier gaan we vaak aan voorbij. Dit herken je ook in de hulpverlening. Voor je het weet zit je in het tempo van de ander. Soms omdat de ander het wil of omdat je voor een ander meerdere ballen omhoog wilt houden. Je levensles is dat gedachten niet zijn wie je bent, dat je altijd keuzes hebt. Het hoeft niet groot te zijn, in je eigen tempo, maar kom in beweging. Durf daarbij ook eens iets te doen wat buiten je comfort zone ligt. Ik moet even denken aan de filosoof Aristoteles. Voor ieder mens geldt een eigen persoonlijke maat. Hiervoor geeft hij tips en in jouw verhaal vandaag herken ik zeker een aantal.
1. Keer je af van wat het meest van het midden is.
2. Ga na waarnaar je het sterkst geneigd ben en ga dan in de tegenovergestelde richting.
3. Zoek de persoonlijke balans, leun dan eens naar de ene richting en dan eens naar de andere.
4. Is er geen keus voor het midden, kies dan de beste koers.
5. Hoed je voor het aangename (dit mag wel, maar het gaat om balans).
Aristoteles staat voor balans met een menselijke maat, waarbij je gevoelvol keuzes maakt.

Jij hebt de keuze gemaakt om rond te reizen. Je hebt het een naam gegeven: de reizende gevoelsfotograaf. Daarbij zeg je: “nu pas ik in een hokje”. Maar je hebt wel je eigen hokje gecreëerd en dat maakt nieuwsgierig. Ik voel hierin de behoefte aan de ruimte die je nodig hebt. Ik zou het zeker een creatieve ruimte noemen. Het leuke is dat jouw hokje niet te definiëren is. Volgens mij gaan er echt alleen nog meer mooie dingen ontstaan. In je eigen tempo. Soms een beetje buiten je comfort zone. Het zijn altijd dingen waar je blij van wordt. Wanneer we op een bankje zitten met de wind wapperend door onze haren en met het uitzicht op de Maas luisteren we naar je favoriete muziek. Het is muziek van Fia. Ik herken je in de tekst:

And though I may not see the path ahead, I am confident,
I’m taking one step at the time,
I put my heart out on the line
And it will be no hell of a roller coaster
But I am ready to shine
Ready to shine

Je straalde vandaag. Je kunt zeker het vertrouwen hebben in jezelf. Ik neem mooie woorden van je mee op mijn transformatiepad. Ook ik heb te maken met een eigen tempo, vertrouwen, keuzes en de balans. Na vandaag heb ik er zeker fiducie in! Stap voor stap, net als vandaag! Bedankt Evelien, en veel succes met je rondje Nederland.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten