zondag 25 oktober 2015

“Waar je ook gaat, daar ben je” - Etappe 7 op het Transformatiepad Zuidlaren – Rolde


Deze zomer kreeg ik een spontane mail van Gerie Kleine. Ze was op het spoor van mijn transformatiepad gekomen en wilde graag een etappe meelopen.

Het is een prachtige herfstdag. De zon komt door als ik richting Rolde rij. Ik sta weer open voor een nieuwe ontmoeting. Als je bij mij in de auto stapt, is het net alsof ik iemand ontmoet die ik al jaren ken. Het voelt vertrouwd. Spontaan begin je te vertellen over je achtergrond. Wat meteen opvalt, is je enorme creativiteit. Die je zeker ook hebt inzet bij RTV Drenthe. Creativiteit inzetten om in contact te komen. Ondertussen starten we vrolijk onze etappe. Als we het terrein van Dennenoord oplopen en de zon de herfstkleuren nog mooier maken, vertel je mij dat je veel denkt in beelden. Welke beelden kunnen het gevoel weergeven van dit moment en deze plek. Als verslaggever heb je jaren op deze manier gewerkt. Om mij heen voel ik de geschiedenis van deze plek. Thuis lees ik nog enkele verhalen over dit terrein en de sporen van de oorlog. De eeuwenoude boom waar we een poosje stil bij staan, de gebouwen van begin 1900, de gedichten, geven de geschiedenis weer. We verlaten het terrein van Dennenoord en passeren het Schipborgse Diep.

We raken in gesprek over ervaringsleren. Als trainingsacteur herken je de kracht van het leren vanuit ervaringen. Kennis creëren door het transformeren van ervaringen. Dat vraagt stil durven staan en leven in het hier en nu. Je geeft aan dat je graag werk leest van John Kabat-Zinn. Hij heeft met zijn onderzoek een bijdrage geleverd aan het effect van Mindfulness in de gezondheidszorg. De 7 principes van Mindfulness zijn goed in te zetten in het sociaal werk in deze tijd van transformatie. Tijdens onze wandeling spreken we ook over co-creatie. Nu schrijvend aan dit blog valt dit voor mij samen met de principes van Mindfulness.

Co-creatie ontstaat volgens mij door deze principes; mildheid (niet oordelen), geduld, frisse blik, vertrouwen, niet-streven, loslaten en acceptatie. Door deze principes toe te passen binnen het sociaal werk, kun je open staan voor wellicht het herformuleren van (nieuwe) collectieve waarden om te komen tot nieuwe vormen van samenwerking. Het boek ‘Nieuwe Business Modellen’ (Jonker, J. red.)  spreekt van waardecreatie. Gedeelde waardecreatie betekent vooral steeds weer verschillende waarden afwegen en deze dan collectief gaan organiseren. Niet tegen de achtergrond van (zoveel mogelijk) financieel rendement, maar tegen de achtergrond van een in de samenvatting gedeelde opvatting over wat de behoeften en uitdagingen in de maatschappij zijn (Jonker, J. pag. 73). Dat betekent nieuwe vormen van samenwerking en een herpositionering van het sociaal werk. Van co-creatie naar waardecreatie waarin we als sociaal werker de eerder genoemde principes inzetten; mildheid (niet oordelen), geduld, frisse blik, vertrouwen, niet-streven, loslaten en acceptatie. Het vraagt om een werkelijke aansluiting bij maatschappelijke vraagstukken vanuit het ‘hier en nu’ waarbij we collectieve waarden onderzoeken. Hierbij is een creatieve aanpak nodig, waarbij we, Gerie, jouw creatieve insteek door inside-the-box, anders kijken en leren zeker gebruiken.

Dit alles  vraagt volgens mij ook zelfreflectie binnen het sociaal werk. Het gaat binnen het sociaal werk niet om de kwetsbare ander, maar om het open staan voor nieuwe vormen van kwetsbaarheid. Een kwetsbaarheid die vaak veel dichter bij jezelf ligt. Je geeft aan hoe de training geweldloze communicatie, ook wel verbindende communicatie, jou heeft geholpen om in gespreksvoering aandacht te hebben voor niet-veroordelende taal. Het leert op een andere manier woorden te kiezen, naar anderen te luisteren en naar binnen te kijken. Op die manier vinden we andere vormen van ons uitdrukken naar de ander en komen we tot dienend leiderschap bij het werken aan waardecreatie binnen het sociaal werk.

Als we Gasteren binnen wandelen, zien we dat het plaatselijke café gesloten is. Ahh, geen koffie. Maar nog geen honderd meter verderop worden we verrast door een bordje bij de weg “Antiek en Tuin”. Mevrouw Jobing ontvangt ons gastvrij, en serveert heerlijke koffie met zelfgemaakte koek en cake. Bij het afscheid zegt ze: ‘simpele ontmoetingen maken mij gelukkig’. Ook wij delen dit en gaan verder het Balloërveld over. We zien een schaapskudde aan ons voorbij trekken en verwonderen ons over dit prachtige gebied.

Wat binnenkomt vandaag is een feest van herkenning. We delen meer dan we denken. Ik geniet van al je spontane verhalen en de energie die je bij je hebt. Met die energie en al je creativiteit ga je in je nieuwe baan volgens mij een prachtige bijdrage leveren aan het sociaal werk. 
Want, waar je ook gaat, daar ben je!

Bronnen en verder lezen:
Jonker, J. red. (2015). Nieuwe Business Modellen. Samenwerken aan Waardecreatie. Amersfoort: Drukkerij Wilco.
Kabat-Zinn, J. (2003). Waar je ook gaat, daar ben je. Utrecht: Kosmos Uitgevers.

Rosenberg, M.B. (2012). Geweldloze communicatie. Rotterdam: Lemniscaat Uitgeverij.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten